Een betoog tegen misbruik van het woord professioneel en het in hun kracht zetten van mensen door ze dat te laten doen waar ze goed in zijn.
Weerstand
Wat is professionaliteit nou eigenlijk? In mijn beleving is het een woord dat veel wordt misbruikt om op basis van eigen waarden een waardeoordeel over een ander uit te spreken waarbij ego vaak leidend is. Met andere woorden professioneel is nogal een persoonlijk begrip waar veel voorzichtiger mee omgegaan zou moeten worden.
Is het hebben van een afwijkende mening en hiernaar handelen professioneel of juist niet?
Voorbeeld
Naar alle Syntens adviseurs die ingeschakeld worden voor voorlichtingswerk is een brief gestuurd met de onderstaande tekst over de te houden presentaties.
‘Onze adviseurs willen overal hun eigen invulling aan geven. Zij zijn immers professionals en dit is een eigenschap van professionals. Echter, bij professionals hoort ook professioneel gedrag. Dat betekent onder andere ook afspraken nakomen, kwaliteiten van anderen erkennen, resultaten behalen en accepteren dat het niet altijd zo kan gaan als je zelf zou willen.’
Het eerste waar ik allergisch op reageer is dat professioneel volgens deze zin het nakomen van afspraken is. Afspraken maken is echter voor mij iets waar ik bij betrokken ben, niet iets wat mij opgelegd wordt. Ik ben een meer dan gemiddeld opgeleide professional die zich aan het doel van de organisatie waar ik voor werk heeft gecommitteerd, zelfstartend en intrinsiek gemotiveerd om mijn werk goed te doen. Zelfs bij mijn eigen kinderen vertel ik niet wat ze moeten doen maar laat ik ze het liever zelf ervaren.
Vooronderstelling 2
Er zit nog een impliciete vooronderstelling in deze zin die is gekoppeld aan het woord professioneel. Het feit dat ik mijn eigen presentatie gebruik betekent niet dat ik kwaliteiten van anderen niet erken.
Fact of life
Tot slot nog het stuk over dat het professioneel is om te accepteren dat het niet altijd zo kan gaan als je zelf zou willen. Het leven is vol van deze acceptatie durf ik te stellen. Dit heeft in mijn beleving helemaal niets met professionaliteit te maken maar is een gewoon een andere manier om te zeggen dat je je kop moet houden en moet doen wat je gezegd wordt.
Misbruik
Met andere woorden: het woord professioneel wordt hier volgens mij misbruikt.
Professioneel is in mijn beleving namelijk dat je continue bezig bent met je vak, dat je daarin zoveel mogelijk bezig bent het beste uit jezelf te halen. Als ik het betrek op mijzelf dan durf ik te stellen dat ik binnen Syntens een van de koplopers ben op het gebied van social media, qua gebruik, qua kennis en qua visie op. Dit maakt mij geen social media guru overigens, het is slechts meerkennis ten opzichte van veel van mijn collega’s. Deze kennis houd ik bij. Door het lezen van blogs, door het spreken met spelers in de markt, door het volgen van toonaangevende mensen, door het bijhouden van ontwikkelingen, door het nadenken over zin en onzin, nut, strategie, en andere mogelijke invalshoeken, door met collega’s die er ook mee bezig zijn voorbeelden te delen. Maar ook door het zelf inzetten van social media en hiermee experimenteren. Door mijn eigen visie, ervaringen en kennis te delen.
Eigen verhaal
Kortom, ik heb een eigen verhaal een eigen mening, een eigen onderbouwde visie. Is het dan gek dat ik dat verhaal deel? Is het dan gek dat ik mijn eigen verhaal vertel en niet die van iemand anders. Dit is mijn opvatting over professioneel, met je eigen kennis bezig zijn en deze delen. Dan sta ik in mijn kracht! Iemand anders die zijn wil dan probeert op te leggen onder het mom van professioneel is in mijn beleving bezig met zijn eigen ego.
Niets meer maar ook niets minder.
Emoties en zo
Wat mij betreft horen daar dus ook emoties bij. Als het je kennis aangaat dan ben je daar betrokken bij, ik wel tenminste. In een dialoog kun je die kennis verrijken, in een discussie wordt dat al moeilijk en als het opgelegd wordt is het gesprek en daarmee de betrokkenheid voorbij en is emotie om de hoek. Herkend en erkend worden is dan geen sprake meer van en dat trekt bij mij op den duur emotioneel een wissel.
Wat mij betreft hoort een afwijkende mening daar ook bij. Als je met je kennis bezig bent dan kan het zo zijn dat je vanuit jouw kennis een andere mening hebt.
Nep
Onder het mom van professioneel wordt alles dood gerationaliseerd, is er minder ruimte voor juist de verrijkende afwijkende meningen, is er geen ruimte voor de rechter hersenhelft, voor de emotie. Dat wat ons tot mens maakt en geen machine.
Ik wil dus de dingen waarin ik mij verdiept heb graag op mijn manier doen. Rationeel en emotioneel.
Tja, wat is professionaliteit.
Voor mij is het in ieder geval niet de uitleg die gegeven wordt in de brief die je ontving van Syntens. Daaruit spreekt meer ANGST dan visie en passie. En dat is volgens mij professionaliteit: het op een constructieve manier uiting en invulling geven aan je passie, gebaseerd op een visie en vervat in een strategie waarin je mensen meekrijgt. Meekrijgt op de reis om doelen te verwezenlijken, of wanneer het contract dat aangeeft je de mensen die aan je toevertrouwd zijn meekrijgt.
En volgens mij kun je dat, jij krijgt de mensen die nodig zijn wel mee. Misschien moeten ze even wennen aan je gedrevenheid, maar als dat ijs eenmaal gebroken is gaat het als snel op volle vaart vooruit. En wie weet waar je dan uitkomt, volgens mij iop een andere plek dan waar genoemde brief in de bus valt.
Bon voyage!
Raymond, vriend, nee, je hebt geen last van je ego, sterker nog, je moet je ego steeds maximaal blijven ontwikkelen om maximaal te kunnen blijven geven… En ‘professional’ is een gedateerd begrip, mag niet meer voorkomen in #hnw. Ik geloof er heilig in dat leiders hun medewerkers moeten laten functioneren naar hun beste kunnen. Het toezicht van de leider moet de ondergrens betreffen, niet de bovengrens.
Mooi verwoord. Je laat zien dat professionaliteit een waarde is uit de tijd die we achter ons laten. Een tijd van zakelijkheid, hardheid en afrekenbaarheid, die vooral leidt tot burnout, twijfel, onzekerheid en eenzaamheid. Het is tijd voor nieuwe waarden als authenticiteit en synchroniciteit, maar vooral ook mildheid, respect en liefde naar elkaar. Geen gemakkelijk weg, maar zeker de moeite waard!
Professionaliteit heeft m.i. direct te maken met passie en gedrevenheid, liefde voor je vak, je verdiepen in de materie, afwegingen maken, relativeren, discussiëren, verdiepen en dit alles delen met anderen. Dat is hetgeen je doet en ik noem dat dus professioneel. Organisaties hebben vaak problemen met dit individualistische gedrag, het maakt het collectief aansturen zo moeilijk. Het vergt dan ook lef en uitdaging om professionals de vrijheid te geven om binnen de visie van de organisatie “vrij” te opereren. Dit vereist natuurlijk een visie die voor iedereen duidelijk is en waarbij gemeenschappelijke waarden en normen gemeengoed zijn.Een positief mensbeeld en vertrouwen zijn daarbij belangrijke pijlers; en dat is niet iedereen gegeven.
Voor mij is professionaliteit jezelf zijn, vooral doen wat je leuk vindt en dat op een afgewogen gezonde wijze delen. En vooral: durf af te wijken van wat altijd al zo was…!
Leuk om alle visies te zien op het woord professionaliteit. Ik vind professionaliteit zoiets als de kunde om op een een georganiseerde manier je klant te kunnen geven wat je hem of haar belooft. En dat de essentie maakt en er geen poespas omheen verzint. Wel zou je dat kunnen doen als je genoeg professioneel bent.
Martijn