iPad als nummer 1 mobiel gaming platform

Dit was een blog van 7 augustus 2010.

Er zijn net resultaten van een onderzoek over de iPad gepubliceerd.

http://www.nu.nl/games/2489864/games-populairste-activiteit-tablets.html

oorspronkelijk blog

iPad-eritus

Na een kleine twee weken met mijn nieuw verworven speeltje onderweg te zijn, is het tijd om eens achterom te kijken. Wat is er nou waar van de hype? Wat vind ik er zelf van? Wat bevalt me en wat bevalt me niet? Waar zie ik mogelijkheden?

Ik vond het wel een goed aankoopexcuus; als inovatie adviseur moet je altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en kun je pas echt een mening ergens over geven als je lang genoeg met een produkt gespeeld hebt. Dat het toevallig een produkt van Apple was, en ik nog niet genoeg spullen had van dat merk () was natuurlijk mooi meegenomen.

Daar stond ik dus met ongeveer 40 anderen voor 8 uur ‘s ochtends in de rij bij deMedia Markt . Achteraf geheel onnodig want voor de eerste dag hadden ze er zeker genoeg.

Eerste ervaring

Thuis gekomen direct alles gesynchroniseerd; mail, foto’s, video’s, muziek en ook alle apps van mijn iPhone, een mooie basis om mee te starten. Ik had her en der nog wat aanbevelingen voor apps van internet geplukt en besloot de iPad direct maar eens op de proef te stellen als produktiviteitstool.

We hadden die middag een sessie om een plan te maken voor een goede invulling van een leegstaand gebouw. Met notes alle opmerkingen direct verwerkt. Eerste conclusie; typen op een iPad ging veel makkelijker dan ik had verwacht. Je zou dit natuurlijk ook met een laptop kunnen doen maar doordat er geen scherm tussen jou en de andere mensen staat komt het een stuk vriendelijker over. Erg prettig is het natuurlijk dat de aantekeningen direct naar alle betrokken gemaild kunnen worden, of nog praktischer in een google doc. Pluspunt voor de iPad.

Inzet

Het gevolg is inmiddels dat ik de iPad structureel inzet voor het maken van aantekeningen. Doordat alles direct digitaal is kun je gewoon veel sneller schakelen. Mijn collega Jos met wie ik de afgelopen weken een paar keer op pad ben geweest begint er zelfs op te rekenen dat ik de aantekeningen direct doorstuur. Geen papier meer om mee te slepen, oneindig veel ruimte, goed doorzoekbaar, plaatjes erin, kortom veel voordelen. De Livescribe Pulse  die ik met hetzelfde excuus had gekocht kan eigenlijk wel weg, zeker ook omdat ik nu een applicatie op mijn iPad heb genaamd Sound Paper  waarmee ik ook het geluid kan opnemen. Doordat er een externe microfoon  via de koptelefoon aangesloten kan worden is het geluid ook nog eens beter.

Video

Video’s en foto’s komen ook volledig tot hun recht op een iPad. De functie om hem als digitaal fotolijst te gebruiken is eigenlijk bijna een schande voor alle andere functies maar ook weer praktisch en prachtig (wel even een iPad stand kopen).

Speciale apps

Een paar applicaties wil ik graag nog even extra belichten. Google Earth  is wat mij betreft ronduit fascinerend. De touch bediening hiervan maakt het programma nog mooier dan het toch al is. In- en uitzoomen, draaien, de bediening is simpelweg geniaal.
Flipboard , de meest besproken iPad app tot nu toe is alleen al vanwege zijn functionaliteit een beleving. Wat een verfrissende manier om met voor de gebruiker relevante twitter en facebook content om te gaan!

Tot slot mag ook Net A Porter als voorbeeld niet ontbreken. Een fascinerende mix tussen een magazine, een shop, video en foto, richtingwijzend voor de toekomst als je het mij vraagt.

Geen vervanging

Toch is de iPad geen volledige vervanger van mijn ouwe trouwe MacBookPro. Een aantal arbeidsintensievere dingen zijn gewoon prettiger op een laptop. Dit heeft echter ook te maken met de keuzes die er voor de iPad gemaakt zijn. Browsen bijvoorbeeld. Ik ben een enorme fan van het overzicht van mijn meest favoriete sites in het openingsscherm va Safari. Dit mist wat mij betreft in de safari versie van de iPad. Multitasking is een andere. Op de iPhone heb ik dit niet gemist maar op de iPad wel, helemaal nu ik er op de iPhone juist aan gewend ben. Het grotere scherm van tweetdeck op de laptop maakt ook de social media beleving daar net iets completer.

Het gebrek aan flash heb ik op de iPhone nooit als gemis ervaren. Op de iPad zou het wat mij betreft echter een welkome aanvulling zijn. Met name omdat flash af en toe zeker nog dingen aan beleving toe kan voegen en er stiekum toch nog redelijk wat websites zijn die er gebruik van maken.

Het toetsenbord is ook niet altijd consequent. Begrijpelijk is het wel. Je kunt namelijk ook iPhone apps op de iPad draaien en daarin wordt een ander toetsenbord gebruikt. Het heeft bij mij nog wel eens tot misaanslagen geleid.

Gaming

Het meest opvallende wat ik heb gemerkt echter is het feit dat ik veel spelletjes speel op de iPad. Ik vind de touch interface op een groot scherm dat je gewoon op schoot hebt echt iets toevoegen aan de beleving. Vrij eenvoudige (maar zeer verslavende) games als Sneezies HD Osmos HD  of Air Attack HD  komen tot leven in je handen. Op basis van mijn ervaring tot nu toe durf ik te stellen dat de iPad wel eens een zeer belangrijk en misschien zelfs wel het belangrijkste mobiele gaming platform zou kunnen worden. Zeker ook omdat het gamen niet als primaire focus heeft en al het andere dus uitermate goed ontwikkeld is. De functionaliteit, grote snelheid, de mooie graphics het handelbare. Allemaal dikke pluspunten voor de iPad.

Wat is er nou waar van de hype?

Apple heeft wat mij betreft weer een unieke user experience gecreeerd. De interface werkt snel en prettig in sommige gevallen zelfs fascinerend en verslavend. Zelf ben ik uitermate tevreden en objectief gezien heeft dit voor mijn gevoel niet met cognitieve dissonantie te maken. Hij gaat overal mee naartoe omdat ik hem altijd wel ergens voor kan gebruiken zonder dat ik er een excuus voor hoef te zoeken.

Wat me wel en niet bevallen is is hierboven te lezen.

Mogelijkheden

De mogelijkheden zijn we volgens mij nog maar net aan het ontdekken. Apple is de eerste op de markt van tablets maar de concullega’s zullen snel volgen. Steve Ballmer van Microsoft heeft al gezegd dat Apple al veel meer tablets heeft verkocht dan hij had gewenst. Het platform van Apple biedt ontwikkelaars echter al een prachtige basis om allerlei tools voor de iPad te ontwikkelen die richting kunnen geven aan de toekomstige ontwikkelingen. Ik verwacht nog heel veel zakelijke toepassingen. Van uitgebreide CRM oplossingen tot enquete-op-straat applicaties waarvan de data direct via 3G in de centrale database gaan, van 3d augmented reality games (in de nieuwe versie met camera en gyroscoop) tot presentatiemiddel met een ultieme mix tussen online en offline content.

Conclusie

Een ding staat voor mij vast, van tablets gaan we nog veel horen en op mobiel gaming gebied is dit de nieuwe nummer 1, voor mij in ieder geval!