Je ziet het pas als je het ziet. Je lost problemen niet op op het niveau waar ze zijn ontstaan.

Ik gooi er even een paar cliché’s over bewustzijn in die zowel voor mezelf gelden als voor de diensten die ik aanbiedt en aan wil gaan bieden.

Omgekeerde rollen

Afgelopen week werd ik een beetje doorgezaagd door een ondernemer uit mijn netwerk. Hij stelde mij de vragen die ik hem stelde in mijn rol als Syntens innovatieadviseur. Op een bepaalde manier was dat pijnlijk to say the least. Het gesprek kwam, zoals altijd, op het juiste moment want het sloot perfect aan op de feedback uit mijn directe omgeving als ik vertelde waar ik mee bezig was. De scherpte in mijn verhaal ontbrak en van de activiteiten waar ik over vertelde kon ik moeilijk duidelijk maken wat het een nou met het ander te maken had. Vreemd eigenlijk want voor mijn gevoel was dat verband er wel degelijk. Ergens popte bij mij de gedachte op om hem een presentatie te laten zien die ik veel eerder al eens gemaakt had.

Dromen

Ergens april 2014 maakte ik deze presentatie over wat mijn droom nou eigenlijk was, iets waar ik heel erg blij van werd. We waren met een mooie groep mensen bezig met een proces om elkaar beter te leren kennen en elkaars dromen horen was een hier een onderdeel van. Mijn droom was eigenlijk al wat eerder ontstaan, zo ergens zomer 2013. Wandelend in zo’n beetje het einde van het Verzascadal, in de buurt van het plaatsje Sonogno, Tessin, mijn favoriete stuk Zwitserland, liepen we langs een prachtige open plek aan de voet van een berg, langs stromend water, een waterval om de hoek en met fijne naaldbomen voor de schaduw. Daar op die plek zou ik wel een fijne ontvangstplaats voor veel meer mensen willen maken schoot er direct door mij heen. Die nacht kon ik de slaap niet direct vatten en ik krabbeltekende op mijn iPad een gebouw met veel glas, hout en de plaatselijke steen waarbij ik zelfs over de indeling had nagedacht.

 

sonogno

 

Persoonlijke ontwikkeling

Wat ik eerder al voor me had gezien was een plek waar mensen naartoe zouden kunnen komen om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken. Een plek waar men op zou kunnen laden, weg van de hectiek van alledag, in de natuur en met goede basis voorzieningen. Een onderdeel van het concept zou ook zijn dat het niet alleen een plek was voor mensen die dit soort reizen zouden kunnen betalen maar dat het ook ruimte zou bieden voor mensen met veel potentieel maar weinig cash. Door deelnemers en ondernemers die ruimere financiële middelen hebben een hogere bijdrage te vragen zou er juist voor de eerste groep ruimte komen.

De plek en wat te doen kwamen zo samen. Mijn realiteit was echter iets anders dan de droom en toch…

In juli van dit jaar (2015) zijn we met een groep op reis geweest naar Zwitserland, naar Tessin, niet naar Sonogno maar naar Sonlerto. Niet op een eigen lokatie maar op een gehuurde lokatie. Het was goed, het was meer dan goed, het smaakte naar meer, de droom werd weer wakker gekust.

Mijn why

Als ik nu de presentatie terugkijk dan kom ik ook weer terug bij mijn eigen Why, mijn eigen motivatie, mijn eigen drijfveren. Het is een variant op een why die we ooit eens met een groep Syntens adviseurs hadden uitgewerkt.

“Ik geloof dat bewuste en verantwoordelijke mensen, leiden tot bewuste en verantwoordelijke organisaties die leiden tot een betere wereld”

Mensen
Het begint dus voor mij bij mensen en het gaat over bewustzijn, bewust zijn, bewust Zijn. Dat was toen zo, dat is nu nog zo, misschien zelfs nog wel meer. Zo kwam voor mij de samenhang in mijn verhalen weer terug.

Ik werk momenteel namelijk aan twee concepten. Het eerste concept waar ik aan werk is Fit for the Digital Future, een website met dienstverlening om organisaties te helpen zoals de naam het al zegt de transitie te maken naar een digitale toekomst. Het centrale punt is ook hier ontwikkeling van het bewustzijn. Dat begint aan de top van elke organisatie want als het daar niet is en/of ontwikkeld kan en mag worden dan gaat het voor de rest van de organisatie ook niet gebeuren en zal elke ingezette verandering hopeloos falen. Binnenkort komt er meer informatie over dit concept, eerst moeten er hierbij nog een paar darlings gekilled worden.

Wisdom Travellers

Het tweede concept is Wisdom Travellers, reizen voor mensen die een stap willen zetten in hun persoonlijke ontwikkeling. Het kent een langere aanloop waarbij ook Renate van der Veen nog intensief betrokken was. Nu is het een concept dat ik samen met Olga heb ontwikkeld en waarbij ons partnerschap en onze eigen ervaringen met reizen en reflectie op elkaar op een mooie manier samenkomen. Persoonlijke ontwikkeling is voor mij je steeds een stuk of stukje bewuster van je Zelf worden, loslaten van de beelden die niet kloppen, ontdekken van wat wel past, steeds meer bewust zijn. Eigenlijk een duizenden jaren oud proces want de tekst Ken u Zelve was al op de tempel van Apollo in Delphi te vinden. In deze steeds sneller veranderende wereld wordt het echter belangrijker om voor dit proces bewust tijd te maken want geleefd worden door alle impulsen die er zijn was nog nooit zo eenvoudig. Wisdom Travellers speelt hierop in door naar plekken te reizen midden in de natuur, met gepaste afstand van de dagelijkse hectiek, met programma’s met stilte en beweging, reflectie met de medereizigers en zelfreflectie als belangrijke onderdelen.

Het tweede concept is eigenlijk de eerste want vanaf nu is de website van Wisdom Travellers online en staat de eerste reis klaar. Ga jij in Januari ook mee naar de Vogezen?

P.S.
Ik ben geabonneerd op de leuke mailservice TUT- A Note from the Universe. De Note van vandaag was deze…

“Raymond, a goal or a dream that doesn’t challenge the dreamer to become more than they’ve ever been, to go where they’ve never gone, and to feel things they’ve never felt, is actually like wishing for a giant life-snooze button.

Tacky.

To the hills,
The Universe”