Heilige graal

Onlangs kwam er op Facebook een oud artikel van Elsevier voorbij over hoe ons belastingstelsel werkt. Het slotbetoog was dat we de creatieve en beste ondernemers in ons land moeten koesteren. Hier kan ik me helemaal in vinden maar wat ik bespeur in een breder maatschappelijk discours is een zeer eenzijdige benadering van de zogenaamde heilige graal van ondernemers en ondernemerschap. In mijn beleving zogenaamd inderdaad.

Nieuwe goden

Ondernemers zijn de nieuwe goden lijkt het soms wel. Zij zorgen ervoor dat de economie draaiende blijft of liever nog groeit, zij zorgen voor banen, zij zorgen voor de oplossingen die we zo nodig hebben voor de door velen gevreesde toekomst. Zij zorgen er kortom voor dat we ons huidige paradigma van groei en welvaart zoveel mogelijk in stand kunnen houden.

Eigen ervaring

De afgelopen jaren heb ik als innovatieadviseur veel ondernemers gezien en gesproken. Er zitten parels tussen, kijk alleen maar eens naar de 25 portretten van de winnaars van de Slimste verkiezing. Meer dan eens kwam ik echter ook zeer risicomijdende ondernemers tegen die meer ‘de tent bewaakten’ dan echt ondernemerschap vertoonden. Ik ben er zelfs  genoeg tegengekomen die maar 1 motief hadden, zoveel mogelijk geld verdienen in zo weinig mogelijk tijd met een zeer egocentrische mentaliteit. Niet mijn type in ieder geval en als er 1 ding mij duidelijk is geworden is het dat dé ondernemer eenvoudig niet bestaat, mensen wel, en die bestaan er in heel veel soorten en maten.

Zorg

Op het leukste netwerk festival van Nederland dat 1x per jaar in de bossen van Drenthe wordt gehouden, het Permanent Beta Festival sprak ik vorig jaar een paar vrouwen van Spirit, een club die zich bezighoudt met jeugdzorg in de regio Amsterdam. De vrouwen maakten indruk op mij door de bevlogenheid waarmee zij over hun werk spraken, hun mate van bewustzijn, de manier waarop ze mensen benaderden, hoe open ze stonden. Een combinatie van door mij gewaardeerde eigenschappen die ik niet bij veel ondernemers heb aangetroffen.

Ambtenaren

Een ander voorbeeld dat mij trof was dat van een ambtenaar Ton van Oostwaard, inmiddels met een eigen TEDx filmpje goed te vinden. Deze ambtenaar met een missie heeft een gaaf plan om met klimaat adaptieve planten wat te doen aan het fijnstof probleem. Zo kan ik nog enige tijd doorgaan met voorbeelden van mensen die een verschil maken, mensen, niet sec ondernemers!

De macht van geld en de economie

Het gaat volgens mij mis op het punt dat alles wordt uitgedrukt in economische waarde. Als het geen economische waarde toevoegt is de activiteit niet, nauwelijks of gewoon minder van belang. Beter verwoorden dan Pieter Derks bij Radio 1 dat deed kan ik het niet.

Voor alle duidelijkheid, het gaat mij hierbij om het punt dat hij maakt, niet dat hij daarvoor het onze lieve vader gebruikt. De economie als religie en geld als doel en niet als middel. In een wereld waar alles om economische waarde draait is het logisch dat ondernemers de goden zijn. In De Correspondent schreef Rutger Bregman echter al over wat geld eigenlijk is en het boek De utopie van de vrije markt van Hans Achterhuis geeft daarnaast nog weer een breder perspectief over de ontwikkeling van de samenleving en de economie daarbinnen.

Mensen, mensen, mensen

De bottom line is volgens mij dat we weer veel meer waarde aan mensen moeten hechten en niet aan etiketjes en nog veel minder aan geld, economie en ondernemers an sich. in mijn beleving gaat het om waarde en waardering toekennen aan vrouwen van Spirit en met hen nog vele anderen, waarde en waardering ook aan de ambtenaar Ton van Oostwaard en met hem nog vele andere vernieuwende ambtenaren, waarde en waardering ook aan ondernemers zoals die van de slimste verkiezing.

Mensen mensen met eens sterk ontwikkeld gevoel voor verhoudingen, een breder perspectief dan het economische alleen, met een blik op de toekomst waarin het gaat om mensen en heel mens zijn als onderdeel van het grotere ecosysteem aarde. We hebben iedereen hard nodig voor de uitdagingen waar we voor staan, mentoren, docenten, hulpverleners, kunstenaars, artiesten, zorgverleners, filosofen, ambtenaren en ook zeker ondernemers. Allemaal, met evenveel waarde en niet de 1 meer omdat hij of zij zich bezig houdt met economische waarde.