Sociale innovatie is hot, erg hot…..

Aandacht

Sociale innovatie is sinds korte tijd een onderwerp dat veel nieuwe en hernieuwde aandacht heeft gekregen.

Doordat het onderwerp is opgenomen in de Bedrijfslevenbrief van Maxime Verhagen als minister van EL&I aan de tweede kamer staat het op het netvlies bij veel mensen. Als de politiek er over praat is er vast iets te halen is volgens mij de gedachte hierachter.

Terecht dat het onderwerp meer aandacht krijgt, wat mij betreft het is namelijk een onderwerp dat veel aandacht verdiend. In het blog van Caroline Rijnbeek over het sociale innovatie groeimodel zijn we eerder al ingegaan op de diverse invalshoeken die sociale innovatie biedt. Impact op het individuele niveau, impact op het organiseren, impact op de hele organisatie en tot slot impact op de maatschappij.

Antwoorden
Een stap verder, buiten mijn huidige werkveld als Syntens Innovatieadviseur met als bedieningsgroep MKB, biedt sociale innovatie wat mij betreft mogelijkheden om antwoorden te geven op veel van de vraagstukken waar we als gehele maatschappij mee te maken hebben. Vraagstukken die alleen nog maar groter worden. Vergrijzing, welvaart, welzijn, gezondheid, milieu, grondstoffen, energie, stuk voor stuk onderwerpen met een grote impact. Laat ik heel helder zijn, het is niet het antwoord maar het kan zeker helpen deel antwoorden te geven. Door anders te organiseren bijvoorbeeld en zo minder grondstoffen te gebruiken. Of door slimmer te werken een hogere arbeidsproductiviteit te halen en de vergrijzing op te vangen.

Randvoorwaarden

Er zijn wat mij betreft echter wel een paar randvoorwaarden om met sociale innovatie aan de gang te gaan. Een van de belangrijkste volgens mij is een open houding met hierbij een gezonde dosis (zelf)reflectie, dialoog en, heel belangrijk, de wil om het proces aan te gaan; met jezelf en met de organisatie. Dit gaat soms heel natuurlijk en soms met (hard) vallen en opstaan. De bitch die persoonlijke ontwikkeling heet zoals mijn collega Anke Wiersma zo mooi kan zeggen. Ik ben mezelf in ieder geval al een paar keer tegen gekomen en van de ondernemers die met succes met sociale innovatie aan de slag zijn gegaan hoor ik vaak hetzelfde. Het proces aangaan is geen truukje, dat moet je echt zelf doen, alleen dan is het oprecht en congruent voor anderen.

Keerzijde aandacht

Alles wat hot is trekt aandacht en die aandacht zorgt ervoor dat het voor meer mensen een interessant onderwerp wordt. Als ik heel eerlijk ben dan kunnen er wat mij betreft nog veel meer mensen met sociale innovatie aan de slag, er is nog veel te winnen. Tegelijkertijd bemerk ik bij mezelf een bepaalde weerstand tegen de keerzijde van de aandachtsmedaille, opportunisme.
Mijn passie voor sociale innovatie is gelegen in het feit dat ik denk dat het een sleutel is naar een betere wereld. Bij een betere wereld horen in mijn beleving onder andere de al eerder genoemde begrippen als (zelf)reflectie, dialoog maar ook respect en oprechtheid.

Vooronderstelling

Hier zit een vooronderstelling bij mij achter, namelijk dat de mensen die puur vanuit opportunisme bezig zijn met sociale innovatie niet oprecht en congruent zijn. Dat hoeft niet zo te zijn natuurlijk, het is mijn vooronderstelling. Een bepaalde mate van incongruent opportunisme heb ik echter al wel voorbij zien komen en daar maak ik me zorgen over. Als de intentie waarmee men met sociale innovatie niet de juiste is dan wordt volgens mij sociale innovatie een boomerang met een harde impact.

Of dat zo zal zijn, de toekomst al het uitwijzen, ik blijf gewoon doen waar ik in geloof en waar mijn passie ligt!