Improvisatie

Tijdens een tweedaagse training die ik onlangs begeleidde vulde een co-trainer een onderdeel in met improvisatietheater. Ik vond het een heerlijk verkwikkend maar eigenlijk nog veel meer een verhelderend onderdeel. Het bevestigde mijn vermoeden van het onontsloten potentieel van de deelnemers aan de tweedaagse. Ik kreeg kanten van ze te zien waar ik ontzettend blij van werd. Belangrijker was het nog dat de deelnemers zelf hun eigen potentieel op een hele krachtige manier konden ervaren.

Vast

Wat ik namelijk zie en ervaar is dat we onszelf te vaak vastzetten met allerlei identificaties. Deze identificaties komen op vele manieren tot stand, veelal door ons denken erover. Als er 1 kwaal in onze huidige maatschappij is is het misschien wel het feit dat we ons met veel te veel zaken identificeren en daar vervolgens aan vasthouden. We maken van van alles een vast onderdeel van onze identiteit in onze hang naar houvast in het leven. Het leven is wat mij betreft echter stromend en daar mag je je op mee laten voeren en zo andere eigenschappen bij jezelf ontdekken.

Veel identificaties

Veel van de identificaties die ik hieronder beschrijf zie ik voorbijkomen in literatuur, op FaceBook, op LinkedIn, in workshops en in bijvoorbeeld in diagnostiek zoals DSM 5. Misschien onnodig om te vermelden dat ik me in meer of mindere mate hieraan ook schuldig maak of heb gemaakt. Zoals altijd is ook dit blog een manier voor mij om het uit en door te werken. Ik heb overigens gekozen voor juist die identificaties waar nog een hele wereld achter schuilgaat, niet met de rollen zoals die bij NLP wel gebruikt worden. Voor de duidelijkheid moet ik vermelden dat een aantal van de onderstaande identificaties wel op mij van toepassing zijn en een aantal niet.

 • Ik ben een waterman (horoscoop)
 • Ik ben een kreeft (ascendant)
 • Ik ben een manifesting generator (Human Design)
 • Ik ben een blauwe aap toon 11 (Maya)
 • Ik ben introvert
 • Ik ben extravert
 • Ik ben een ADHD’er
 • Ik ben katholiek/protestants/joods/moslim/boeddhist
 • Ik ben hoog sensitief
 • Ik ben spiritueel
 • Ik ben hoog begaafd
 • Ik ben resultaatgericht
 • Ik ben mensgericht
 • Ik ben een pionier
 • Ik ben een narcist
 • Ik ben spiritueel
 • Ik ben rood, geel, groen, blauw (MDI/DISCOVER/Lumina)
 • Ik ben een brononderzoeker (Belbin)

Zoektocht

In onze zoektocht in het leven gaat het altijd om het vinden van houvast en de beelden en concepten die onder de identificaties liggen helpen bij het creëren van deze houvast. Sterker nog, soms zijn deze beelden en concepten enorm belangrijk voor mensen om zichzelf en hun context beter te begrijpen. Voor mij zat best wel veel waardevolle informatie in zowel mijn Belbin teamrol als ook in Human Design. Zo weet ik ook van mensen om mij heen dat ze ook veel gehad hebben aan andere duidingen, zowel over zichzelf als van mensen in hun naaste omgeving.

Duiding

De waarde van het kader dat deze duiding geeft mag niet onderschat worden in het begrijpen van jezelf. Pas als we woorden en beelden bij iets krijgen, ontstaat er een kader van waaruit we dingen kunnen begrijpen, waardoor we het leven beter kunnen begrijpen. Het leven is echter stromend en daar waar ik het vaak mis zie gaan is als mensen zichzelf in deze beelden en concepten, in deze identificaties vast gaan zetten. Wat er vervolgens gebeurd is dat er geen ruimte meer overblijft voor andere beelden over jezelf, je bent toch immers ….. vul maar in.

Ruimte

Ja, dat ben je ook, soms wat meer en soms wat minder en niet per definitie. Het gevaar van iets vast zetten door het dé waarheid te maken is dat de aannames die het ook zijn in de basis ook de bron van veel misverstanden zijn. Assumptions are the mother of all fuck-ups wordt vaak gezegd. Door los te komen van de identificaties en aannames creëer je ruimte. Het is in deze ruimte waarin leren mogelijk is en waarin je veel meer van jezelf kunt ontdekken. Je potentie is namelijk altijd zoveel groter, het improvisatietheater liet dat heel mooi zien.

We zijn meer dan denken

Er is wat mij betreft nog een ander perspectief dat heel wezenlijk is in het kader van identificaties. De beelden en concepten die onder identificaties liggen zijn het domein van onze hersenen, van ons denken. Zo lang we blijven ontkennen dat we veel meer zijn dan ons denken ooit zou kunnen bevatten zullen we onszelf beperken. To define is to confine is een bekende uitspraak ik dit kader. Noem het de spirituele dimensie, noem het mystiek, het maakt niet uit hoe je het noemt. Als je jezelf namelijk de ruimte gunt om te blijven zoeken voorbij de kaders van dat wat we over onszelf denken, maar nog belangrijker voorbij het denken zelf blijf je wat mij betreft bezig met jezelf ontwikkelen. Een ontwikkeling voorbij de identificaties, met de speelsheid, de relativering en de ervaring die het leven zoveel rijker kan maken.