Retoriek
Al enige tijd volg ik samen met een groep mooie en fijne mensen de cursus retoriek van Jan Vaessen.
Elke keer geniet ik weer. Een van de onderdelen is het uitschrijven van een rede met als onderliggende thema de tekst van Graceland van Paul Simon. Hieronder staat wat ik heb uitgeschreven…
Graceland
Ik praat over 35 jaar geleden. Het is al weer poos geleden dat ik er was. Mijn opa’s en oma’s die beiden in de buurt woonden zijn al jaren overleden. Als je me vraagt dan kan ik de routes naar hen toe zo tekenen, of zelfs beschrijven, alsof het gisteren was dat ik op mijn fiets of lopend naar ze toeging.
Nu
Niets eigenlijk of toch wel? Kunnen we in een mensenleven een betere wereld realiseren? Kunnen we zien dat nieuwbouw op een gegeven moment ouderwets is? Kunnen we leren dat leeftijd niet belangrijk is, kunnen we met jong en oud, verbonden met elkaar een betere wereld bouwen? Kunnen we leren van de oorlogen en onze weg vinden naar een wereld van schoonheid en vergeving?
Yes we can!
Hoop?
Welterusten meneer de president!
Tuurlijk als je je ogen sluit, als je niet meer wilt luisteren, als je niet meer wilt voelen, als je je afsluit, dan kun je beter alleen voor jezelf gaan leven, in het hier en nu, vergeet het verleden, de toekomst daar heb je geen invloed op…. Fuck it all
Ik had het net over mezelf als kind. Waar zit jouw kind, wat is jouw verhaal als kind? Wat deed jij? Wat voelde jij, wat zag jij, wat maakte jij mee.
Spelen in het zand van de nieuwbouw, onder de klei langs mijn oma om het ergste schoon te maken voordat ik thuis bij mijn moeder kwam. De ontdekkingstochten op de fiets, veel verder dan onze eigen buurt, de grote weg over naar het sportpark., men wat was dat spannend. Maar we hadden onze drinkbekers met ranja bij ons, wat kon ons gebeuren. Ik zie mezelf nog zitten.
Goed en kwaad
Maar wat is nou goed en wat is nou kwaad, wat is oud en wat is jong, wat is mooi en wat is lelijk, wat is winnen of verliezen. De enige manier om daar achter te komen is door ze zelf te ontdekken, zelf te ervaren, zelf te voelen. Je komt er dan vaak achter dat heel veel erg relatief is. Geld dat je ‘gewonnen’ hebt is zo weer weg. Onder is soms boven, oud is soms jong en jong is soms oud. Als kind is iemand van 40 al oud… Als je 40 bent iemand van 90. Mijn hospita in mijn studententijd in Groningen was echter een stuk jonger van binnen dan menige zestiger die nu soms tegenkom. Het kostte mij tijd om daar achter te komen.
Buitenkant en binnenkant
Maar kijk nou weer eens goed naar de uitersten, kijk eens goed naar de extremen, kijk eens naar alles wat daar tussenlicht. Kijk eens naar het oneindige grijs tussen zwart en wit. Kijk eens naar de nuances van de rivier die ligt te schitteren in het landschap, alle tinten die te zien zijn. Een ongelovelijke rijkdom aan mogelijkheden. Dat is de schoonheid van onze wereld, dat is ruimte die er echt is, daar ligt de vergeving van de uitersten.
Het oneindige grijs
Als we het grijs leren te zien, als we het grijs leren te waarderen, als we de uitersten leren te zien, als we de uitersten leren te herkennen, als we de uitersten leren te erkennen. Dan krijgt het grijs een waarde. De waarde die bruggenbouwers kunnen benutten, door verbindingen aan te leggen, door de fundamenten te slaan, door een brug te realiseren waarvandaan wij met zijn allen naar de schittering en de nuances van de rivier kunnen kijken, en genieten. We hebben bruggenbouwers nodig! En als we genoeg bruggenbouwers hebben dan kunnen we ook in een mensenleven een betere wereld realiseren!
|
||
|
Leave a Reply