Al enige jaren wordt ik door mijn dochters een bomenknuffelaar genoemd. niet dat ik daadwerkelijk bomen knuffel maar meer omdat ik af en toe mijn liefde voor de natuur op ze over probeer te brengen. “Ja papa….. “ klinkt het dan weer. Zoals gezegd, ik probeer het. Mensen die mij op Instagram volgen zien ook met name veel natuur voorbijkomen en met grote regelmaat een foto van bladeren. Er is volgens mij nog zoveel dat we niet weten over bomen en bladeren, in ieder geval zoveel dat ik niet weet.

Bomen, besefte ik onlangs, vormen eigenlijk op een gekke manier een rood draadje door mijn leven. In de herfst van 1972, ik was net anderhalf, raasde er een storm over Emmen, in de periode erna werd er een actie op touw gezet om op de plek van de vele gesneuvelde bomen nieuwe bomen te planten. Met de leuze ‘zet een boom op’ werden er stickers gemaakt om hiervoor mensen te mobiliseren. Mijn vader maakte het ontwerp voor deze sticker en zodoende lagen er in ons huis altijd wel een paar van deze stickers. Ik heb er zelfs 1 bewaard. Ook bomen vragen aandacht.

Als kind plantte ik een tamme kastanje in het bescheiden tuintje van mijn opa en oma in Emmerhout in Emmen. Toen zelf wij verhuisden van Emmerhout naar Bargeres en de tuin op het nieuwe adres ingericht moest worden kreeg het boompje een mooie plek in de tuin. Het boompje werd een boom en menige zomer zaten we in de schaduw van de boom te eten. Hij werd eigenlijk te groot maar geen haar op mijn hoofd die toestond dat de boom gekapt zou worden. Fijntjes refereerde ik dan altijd aan de fijne schaduwplek in de zomer. Bomen zijn zoveel meer dan je denkt.

Of mijn blog over het mogen sterven van organisaties als een natuurlijk proces van het leven. In dit blog schreef ik over de metafoor van een dode en rotte boom die het leven nog steeds doorgeeft als schuilplaats en voedingsbron voor larven en andere insecten. Maar ook de boom als metafoor hoe we allemaal met elkaar verbonden zijn als een groep paar duizend jaar oude ratelpopulieren. Bomen zijn zoveel meer dan je ziet.

Het maakt niet uit waar ik woon of er is wel ergens in de buurt een bijzonder exemplaar. Zoals de enorme eik met takken tot op de grond aan de Velperweg, of de treurbeuk op het terrein van Arnhems buiten. Die laatste groeit vanuit de takken die de grond raken weer omhoog met eigen wortels als ware het een nieuwe boom.

Ik betrapte mij er in de junireis van Wisdom Travellers nog op. Ergens op het pad langs de waterval van Foroglio staat nog een stomp van een kastanjeboom. Ik kan me de boom nog herinneren als kind en dat ik gefascineerd was door de grote holte erin en ik wees een van de deelnemers aan onze reis op deze stomp. De boom had indruk gemaakt.

Ik heb dus wat met bomen en retroperspectief nog veel meer dan ik dacht. Ik werd me hier nog bewuster van na het lezen van het boek ‘TO SPEAK for the TREES’ van Diana Beresford-Kroeger. In haar boek brengt ze oude Keltische wijsheid samen met moderne wetenschappelijke inzichten. Zonder het voorbereidende werk van planten en bomen was er geen menselijk leven mogelijk geweest bijvoorbeeld. Ze duidt hoe belangrijk bomen zijn voor voedselrijke plekken in meren en in de zee en dus voor het hele ecosysteem van de aarde. Hoe schimmels en kortstmossen een belangrijke factor zijn voor dieren en indicatoren voor de kwaliteit van de lucht. Ik kan nog wel even doorgaan maar het moge duidelijk zijn dat het boek mij raakte.

Een van de bewegingen die de schrijfster heeft opgezet is om ieder mens 6 bomen per jaar te laten planten. En zo was ik weer terug bij de sticker die mijn vader ooit ontworpen heeft. ‘zet een boom op’. De laatste tijd is er gelukkig veel aandacht voor het planten van bomen.

Ik vond het tijd om het rode draadje dat er toch al was maar eens met twee handen vast te pakken. Als eerste ga ik de komende tijd net zoals ik als kind al een kastanje heb geplant nu 6 bomen planten. 1 daarvan is zeker een tamme kastanje en 1 daarvan is een den zoals mijn vader deze op zijn sticker had staan. De andere 4 weet ik nog niet maar een treurbeuk, een berk en een hazelaar maken een grote kans.

Daarnaast heb ik deze domeinnaam zeteenboomop.nl geregistreerd. Voor een groene en leefbare planeet, voor het planten van bomen en alles wat zij brengen en ook ter nagedachtenis aan mijn vader. Ik ga daar de voortgang van de groei van de bomen delen en nodig iedereen uit om het voorbeeld te volgen. Het is een initiatief als vele anderen ok bomen te planten maar als er iets niet te veel is is het voor mij het planten van bomen.

Als ik dan toch bomenknuffelaar wordt genoemd dan kan ik die titel beter helemaal waarmaken. Doe je mee?