over push en pull in technologische ontwikkelingen

Op twitter zag ik een voorbeeld voorbijkomen van een grappige QR (quick response) code. Voor de mensen die niet weten wat dat is, Wikipedia heeft een mooie uitleg. http://nl.wikipedia.org/wiki/QR-code . Kort gesteld is het een soort meer dimensionale barcode die je kunt scannen met bijvoorbeeld je mobiele telefoon en je dan allerlei informatie kan geven; een kort stuk tekst, een websiteadres, een sms of een telefoonnummer. Er zijn vele QR code generatoren te vinden op internet zodat iedereen heel makkelijk zelf een code kan genereren. http://qrcode.kaywa.com/

Ondanks dat ik ook nu of misschien zelfs wel juist nu veel toepassingsmogelijkheden zie voor het QR systeem, is er wat mij betreft ook een groot nadeel aan dit systeem. Je moet er namelijk altijd actief meerdere handelingen voor uitvoeren.

Mensen zijn lui

Mijn stelling is dat mensen over het algemeen lui zijn als gaat om het toepassen van nieuwe technologie. Natuurlijk is er altijd de groep van early adaptors, waar ik vaak zelf ook toebehoor, maar de crux van het succes zit hem altijd in de grote groep die daarachter zit. De early adaptors willen nog moeite doen om te zien hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn. De grote groep daarachter is over het algemeen kritischer. Voor deze groep moet technologie makkelijk toe te passen zijn en een duidelijk aantoonbaar voordeel opleveren.

intern forum versus Yammer

Maar wat is nou makkelijk toepasbaar? Ik zal dat met een paar voorbeelden proberen te laten zien. Intern bij Syntens gebruiken wij een forum om vragen in ons landelijke netwerk uit te zetten. Ik moet actief naar dit forum toe, ik moet de informatie naar mij toetrekken (pull). Dat vergeet ik vaak, het vraagt een actief handelen. De laatste tijd wordt Yammer hier veel meer voor gebruikt. Hiervan krijg ik dagelijks per mail keurig een overzicht. Passief komt de informatie dus toch wel naar mij toe, het wordt naar mij toe geduwt (push).

RSS versus websites

Van alle voor mij relevante websites heb ik een rss feed gemaakt. Elke keer als ik mijn browser opstart krijg ik het overzicht de nieuwe artikelen in deze rss feeds (push). Het nieuws komt dus naar mij toe. Alle websites waar ik dit niet voor heb ingesteld moet ik dus aan denken dat ik er naartoe ga (pull). Een extra handeling die ik niet altijd maak.

RFID/NFC versus QR codes

RFID, chipjes die informatie bevatten en op korte afstand deze met elkaar kunnen delen, wordt al veel gebruikt, denk maar eens aan de OV chipkaart of allerlei andere toegangspasjes. NFC is eigenlijk een andere naam voor waar het over gaat, Near Field Communication.
Mijn verwachtingen van RFID/NFC zijn vele malen hoger dan van QR om de hierboven genoemde reden. Van een QR plaatje moet je een foto maken/applicatie opstarten (pull). Voor RFID is mijn verwachting dat je niets hoeft te doen, je krijgt de informatie automatisch op je telefoon te zien als een pushbericht. Waar dat allemaal toe kan leiden? Een leuk filmpje is hier te zien http://www.vimeo.com/4147129.

 

 

iPhone RFID: object-based media from Timo on Vimeo.

Push vs pull

Ik geloof dus in nieuwe techniek waar je zo weinig mogelijk moeite voor hoeft te doen maar die je zoveel mogelijk oplevert. Technologie die naar je toekomt (push) zal hierbij volgens mij altijd meer kans van slagen hebben dan technologie die je moet halen (pull). Eens kijken of ik het met QR en RFID/NFC bij het rechte eind heb.