Lessen uit de sport

Onlangs gaf ik een snowboardtraining aan een groepje fanatieke boarders die het met name gaat om beter te worden, niet zozeer om wedstrijden te winnen. Ik vond het werkelijk heerlijk om te doen, om dat wat ik heb mogen leren en ervaren in de sport over te brengen aan anderen. Misschien nog leuker is het om gewoon zelf weer lekker op mijn board te staan en af en toe een slalom te rijden. Ik vond het zo leuk dat ik zelfs afgelopen maandag zelf weer eens aan een snowboardwedstrijd mee heb gedaan. Na al die jaren heb ik nog steeds een kriebel in de buik als ik aan de start sta maar de energie die ik van snowboarden nog steeds krijg maakt me nog altijd blij.

Er zitten voor mij nog steeds veel lessen in het snowboarden. Ik durf bijvoorbeeld aan de stijl van snowboarden van iemand wel wat dingen in houding en gedrag te ontlenen. Hoe los of hoe vast iemand is bijvoorbeeld en waar dat dan zit en wat dat dan zou kunnen zeggen. Snowboarden als input voor individuele coaching bijna… 😉

Een andere les is volgens mij ook van toepassing voor hoe het met je in je werk gaat.

Timing problemen

Voor het goed rijden van eens snowboardslalom is timing een van de belangrijkste elementen, de juiste beweging, de juiste hoeveelheid kracht op het juiste moment. Dit is niet veel anders dan veel andere sporten overigens. In tegenstelling tot wat men in het slalomsnowboarden vaak denkt echter, namelijk dat men te laat beweegt, is regelmatig juist het omgekeerde aan de hand, men beweegt te vroeg. Die fout maakt men echter al een poort eerder. Bij elke paal is er een spoor ingesleten in de vorm van een V met een steile kant aan kant van de paal en een vlakkere kant naar de buitenkant van de bocht. Als je te vroeg bent dan kom je op de steile kant terecht waardoor je board met jou aan de haal gaat, naar buiten en beneden dribbelt en je uiteindelijk bij de volgende poort te laat komt, om te herstellen snel omkant en ook daar weer op de steile kant komt te zitten etc… Doordat je van bocht naar bocht aan het herstellen bent heb je vaak geen tijd meer om goed vooruit te kijken, slaat de spanning in je lichaam en ligt forceren en het daarmee gepaard gaande verlies van energie om de hoek. Het gevolg is dat je of uit de baan vliegt of 1x keer flink moet remmen of bij elke bocht een beetje. Al deze acties zijn niet echt bevorderlijk voor een snelle tijd in ieder geval.

Flow

Als je precies goed zit, onderin of net aan de vlakkere kant van de V dan wordt je bijna gedragen in de bocht. Je loopt dan met de minst mogelijk druk met zo weinig mogelijk onrust soepel en vloeiend van bocht naar bocht, niet te dicht op de paal maar er wat ruimer omheen. Een snowboardslalom ziet er dan net als vrijwel elke andere sport bedrieglijk eenvoudig en ontspannen uit. Dat gevoel van de flow van een goede run is heerlijk, nog altijd, als elke bocht raak is dan zit je in een fijne flow. Als je dan al een foutje maakt dan is hij veel makkelijker te herstellen alleen al omdat je je veel fijner voelt en soepeler beweegt. Je komt in die flow als je je bochten netjes afmaakt en bij een foutje durft om rustig te blijven om zo snel mogelijk het spoort weer op te zoeken.

Lessen

Er zijn dus een aantal dingen belangrijk. 1, je moet niet te snel willen zijn en je beweging langer durven afmaken en 2, je probleem begint al een stuk eerder dan je misschien denkt en 3, de snelste weg is geen lineaire weg maar een natuurlijke lijn.

Lessen voor coaching

Onlangs zat ik in een coachingsgesprek met een onderneemster en terugkijkend zijn de parallellen met het snowboarden verbluffend. Zij had last van een behoorlijk energielek omdat ze al te lang bezig was met steeds opnieuw het net halen van de volgende deadline. Dezelfde valkuilen bleven zich daarbij herhalen en de spanning was bij haar behoorlijk hoog ten tijde van ons gesprek. Om weer stappen naar de goede flow te kunnen maken was het goed om samen te onderzoeken waarom ze zat te forceren, waar de weeffout op een eerder moment was ontstaan, waar ze beter even kon vertragen en hoe ze weer op haar natuurlijke lijn zou kunnen komen.

Natuurlijk gaat dit niet zo snel als de 14 seconden die een run op de baan van Zoetermeer duurt. Je hebt ook niet nog meerdere runs om een mispeer te herstellen maar je kunt jezelf net als voor een wedstrijd wel trainen. Trainen is tijd en aandacht stoppen in je meesterschap. Het vraagt dus ook tijd en aandacht om het meesterschap over jezelf te ontwikkelen. Zelfreflectie is hierbij een belangrijk middel om in te zetten maar het helpt ook om een onafhankelijke persoon uit je netwerk te vragen om eens mee te kijken, net zoals de onderneemster dat deed door contact op te nemen met mij.

Zelfhulp

Omdat de antwoorden vaak al in je besloten liggen zijn er een aantal vragen die je jezelf daarbij al zou kunnen stellen:

  1. Hoe is het met mijn energie? Is deze nog in balans?
  2. Loop ik nog in een soepel spoor of ben ik aan het forceren om zaken voor elkaar te krijgen?
  3. Wat is voor mij een natuurlijke beweging, wat past bij mij?
  4. Waar zat de eerste valkuil en heb ik die les geleerd?

Uiteraard zijn er nog veel meer vragen mogelijk maar daarvoor zijn meer dan genoeg zelfonderzoek boeken geschreven met prachtige methodieken. Met dit blog geef ik gewoon een paar eenvoudige handvatten om al aan de slag te gaan. Ben je nou een snowboarder en zou je eens samen met mij willen kijken waar jij meer uit jezelf kunt halen dan kan dat uiteraard. Snowboarden als input voor individuele coaching, zo gek nog niet…. 😉