een blog over technologie, wetenschap en oude geschriften

Gadgets
Ik geef het toe, ik houd echt wel van gadgets. Ik vind ze handig en hou ervan om alle nieuwe mogelijkheden te ontdekken en ben er meestal vroeg bij.
 

Ook denk ik redelijk goed te zien wat technologie ons in het algemeen brengt. Heel veel in mijn beleving en ik blijf gefascineerd door alle technologische ontwikkelingen die naar het lijkt steeds sneller plaatsvinden. Een klein voorbeeldje van de snelheid waarmee technologie tegenwoordig gaat. Op de Energiedag van de MKB Krachtcentrale in 2009 waren we nog een van de eerste events die een twitterstream lieten zien. In 2010 waren we met deze dag na de gelijktijdig gehouden TEDx Amsterdam het tweede trending topic op twitter in Nederland. Toen ik afgelopen week tijdens de 5e energiedag de hashtag #mkbkr8 bekeek kwam hij niet eens meer in de top 100 voor en dat terwijl we zeker meer mensen bereikt hebben.

Doorbraaktechnologie 

Nog even een praktischer voorbeeld dan. Toen ik een tijdje geen wasmachine had en een aantal dingen op de hand waste besefte ik weer hoeveel gemak dat apparaat oplevert. In de TED van macro econoom Robert Gordon is heel goed te zien hoe belangrijk doorbraak technologie zoals wasmachines en koelkasten zijn geweest voor een inmiddels wel enigszins beperkt begrip als economische groei.

Technologie als middel

Hoewel technologie ons op dit moment nog enorm helpt beschouw ik het toch als een tussenhalte in onze menselijke evolutie. Met alle stappen die er gezet zijn worden op het gebied van de medische technologie zijn we inmiddels in staat om de meest bijzonder en complexe operaties te laten slagen en zo levens te redden. Dit geschiedt al dan niet door de inzet van technologie tijdens de operatie of door gebruik van technologie in mensen. Deze ontdekkingstocht van in dit voorbeeld ons menselijk lichaam laat ons in mijn beleving zien waar we eigenlijk als mensen zelf toe in staat zijn. Eerst nog met allerlei tussenstapjes en straks met ons eigen vermogen.

Technologie en wetenschap

De stap van technologie naar wetenschap is in dit voorbeeld een kleine wat mij betreft. Het een, wetenschap, levert vaak het ander, technologie, op. Als ik op een hogere abstractie niveau kijk dan wordt er in de wetenschap hard gewerkt om het leven zoals wij dat kennen steeds dieper te doorgronden. Het bijzondere echter is dat er in veel oude geschriften zoals de Veda en de Hermetica al opmerkelijke uitspraken over het leven te vinden zijn. Kenschetsend stel ik wel eens dat de wetenschap ontdekt en bewijst wat ik veel oude geschriften al lang te vinden is.

Wetenschap in een historisch perspectief

Het was voor mij fascinerend om in een aantal boeken het historisch perspectief te lezen van wetenschap en religie en daarbij te zien hoe groot de invloed van het domein wetenschap is geworden in de laatste paar honderd jaar. Het lijkt tegenwoordig wel dat als de wetenschap het niet bewezen heeft iets niet meer bestaat. Maar ja, volgens de wetenschap kan een bij ook niet vliegen en zo zijn er nog wel een paar meer elementaire zaken die de wetenschap nog niet goed kan verklaren. Daarbij is er onderzoek en onderzoek en hoe vaak spreekt het elkaar wel niet tegen. Ik wil hier op geen enkele manier de waarde van wetenschap en onderzoek te kort doen en tegelijkertijd wil ik de ogen wel openen voor de beperkingen die er ook hier zijn.

Fundamenteel onderzoek

Fundamenteel onderzoek zoals het plaatsvindt bij Cern opereert op de rand van bewezen en theorie. Het feit dat het Higgs boson deeltje nu door het miljarden kostende onderzoek en de LHC (deeltjesversneller) is aangetoond is een doorbraak en het roept tegelijkertijd nog meer vragen op zoals te zien in is deze overigens zeer heldere TEDx.

In de wetenschap is een theoretisch iets als het Higgs veld blijkbaar geaccepteerd en tegelijkertijd zijn er aan de randen van de wetenschap nog enorme welles-nietes discussies. Een klein voorbeeld is Rupert Sheldrake (dank je Olga!). Zijn TEDx talk werd zelfs verwijderd op TED.com website.   (Het mooie van het internet is dat iemand anders hem dan wel weer upload. 😉 De vraag die ik heb is waarom er zo moeilijk word gedaan over een gerepliceerd en geverifieerd verhaal van Sheldrake over de band tussen honden en hun baasjes aan de ene kant en het volledig geaccepteerde en miljarden verslindende Cern verhaal aan de andere kant. Er is ongetwijfeld een verklaring voor.

Hoe kennis werkt

Mijn beschouwing houdt het in ieder geval een stuk simpeler voor mijzelf. Kennis is iets dat gestapeld wordt. Elke generatie kan voortborduren op de kennis die is opgedaan in de generaties daarvoor. In elke generatie lopen bijzondere mensen rond, mensen die op basis van hun cognitieve vaardigheden al bijzondere dingen kunnen maar hun echte baanbrekende ideeën pas realiseren nadat er verstilling heeft plaatsgevonden. Newton deed dat onder de boom (weet je dat Newton een van de oprichters was van de vrijmetselarij?), Einstein met zijn wandelingen in de tuin om maar een paar doorbraakdenkers op te noemen. Ik beschouw dit als een toevallen van de kennis uit het veld op een zeer vruchtbare grond en op momenten dat we er klaar voor zijn als individu en als mensheid in het algemeen. All shall be revealed…..in due time.

De tred naar boven

En zo ontdekken we steeds meer, en zo stijgt onze kennis, onze cognitieve vaardigheden  zien we dat we misschien wel sneller veranderen dan we doorhebben . Technologie helpt ons bij de ontdekkingen, technologie helpt ons het leven makkelijker te maken zodat er meer ruimte overblijft voor de ontwikkelingen en dat is volgens mij ook de crux van technologie, het is een middel. Technologie laat ons slechts zien waar het potentieel van onze toekomst ligt en ontdekken we volgens mij ons volledige menselijke potentieel. Dat gaat volgens mij veel verder dan wat science fiction ons nu laat zien met Cyborg achtige dingen en veel technologie. We komen in mijn beleving weer uit bij de beelden die in de oude geschriften zoals de Veda of de Hermetica te vinden zijn en de kennis die daar in opgeslagen ligt. De mogelijkheden om van alles alles te maken, de verbinding die er tussen ons allemaal is volledig te zien, en weer op te gaan in het sterrenstof dat we eigenlijk zijn. Ken U zelve en zo in het groot zo in het klein, van die dingen..

P.S.
Je hoeft mijn beeld niet te delen te zijn maar de filmpjes die ik in dit blog verwerkt heb zijn stuk voor stuk het bekijken waard