hoe volgens mij mediteren helpt voor een betere wereld

Half dromen of meditatie
In mijn vorige blog ben ik niet helemaal eerlijk geweest. Ik vertelde hierin dat het modelletje (veel meer is het ook niet) half dromend in bad ontstond. Het was niet half dromend in die zin dat het iets was dat het dromen me overkwam, het was een bewust ingezette meditatie. Tijdens de meditatie ontstond het beeld dat ik later verder uitgewerkt heb.

Er over praten
Op de onlangs gehouden zeer bruisende Permanent Beta dag in Amstersfoort, hoorde ik Jan Rotmans weer eens spreken. Het blijft wat mij betreft fijn en belangrijk dat hij vaak het podium krijgt. De setting was kleiner, intiemer en er was ondanks het hectische schema van Jan tijd en ruimte om hem vragen te stellen. Op een vraag over transitie/transformatie antwoordde Jan dat als je verandering wilt je alleen maar bij jezelf kunt beginnen. Je kunt een transitie niet ingaan als je die niet eerst met jezelf ingaat. In het verlengde hiervan gaf hij een wat mij betreft zeer welkom inkijkje in hoe hij dit voor zichzelf organiseerde. Meditatie was een belangrijk gegeven, tijd en ruimte maken voor verstilling ook.

Een ander belangrijk punt was volgens hem dat je mensen om je heen verzamelt die je al lang kennen en je van je voetstuk trekken mocht je daar op zijn gaan staan. Ik heb dit als advies aan veel ondernemers gegeven, zorg dat je een onafhankelijke feedbackloop om je heen organiseert.

Sleutel
De verstilling en de meditatie was voor mij zeer relevante informatie te meer ook omdat dit aansluit bij mijn eigen beeld over verandering, transitie, transformatie. Je ziet het pas als je het ziet en dat kun je pas als er ruimte voor is. Voor mij was het vertellen van Jan over zijn persoonlijke pad de sleutel in zijn presentatie. Je kunt op een podium vertellen wat je ziet gebeuren, de ontwikkelingen duiden, de te overkomen obstakels identificeren maar wat is de praktische vertaling in het hier en nu? Wat is de antwoord op de vraag: en wat kan ik nu doen? Het gaat in mijn beleving namelijk helemaal om bewustwording. Bewustwording van ons gedrag, bewustwording van ons handelen, bewustwording van ons denken en uiteindelijke om bewustwording van ons ZELF, bewust ZIJN. Met het stijgen van het bewustzijn komen vanzelf de inzichten waar je zelf kunt beginnen en hoe je bij kunt dragen.

Taboe
Ik merk dat er over het begrip meditatie nog best veel lacherigheid, new age flauwekul opmerkingen, en andere misverstanden ontstaan. Dit weerhoud meerdere toonaangevende sprekers ervan om over dit praktiserende stuk van hun leven te vertellen. Het is mijn wens dat dit taboe er af gaat en dat het normaal wordt om hierover te spreken. Niet alleen in een kring waarin dit al geaccepteerd is maar in een bredere maatschappelijke context. Het is volgens mij een belangrijke sleutel naar een mooiere en betere wereld. Doordat mensen die veel op een podium staan zichtbaar zijn en impact hebben op de toehoorders is het een goede manier om deze boodschap over te brengen. Hiermee is dit ook een doel voor mijzelf geworden. Als ik anderen dit graag zie doen dan moet ik het zelf ook doen uiteraard.

Wat levert meditatie op?
Wat levert het mij op? Het geeft mij meer rust, meer overzicht, meer inzicht en meer creativiteit. Allemaal zaken die ik goed kan gebruiken in deze voor mij hectische tijd van mijn leven. Wat het op kan leveren zal voor iedereen anders zijn maar ik ben ervan overtuigd dat het voor iedereen iets zal brengen. In het zeer lezenswaardige boek De geheimen van meditatie van davidji  staat een mooie lijst van succesvolle mensen die mediteren, van Tina Turner tot Oprah Winfrey, van Sting tot Richard Gere, het is een indrukwekkende lijst. Hoe mooi zou het zijn als veel meer mensen dit van hen zouden overnemen?

Het veld en mediteren
In een eerder blog heb ik al eens geschreven over dat ideeën vaak uit ‘het veld’ komen. Volgens mij ontstaat er vaak toegang tot ‘het veld’ door bijvoorbeeld meditatie. Je kunt het natuurlijk gewoon ingevingen noemen of dat het je toevalt, feit blijft dat het verstilling of meditatie aan de basis heeft gestaan van veel belangrijke ontdekkingen. Einstein zat lange tijd te mijmeren voor hij zijn ontdekkingen deed, Newton idem dito en zo zijn er ook in de wetenschappelijke hoek vele voorbeelden.

Hoe beginnen?
Vooraf wil ik stellen dat ik dit pad ook nog maar relatief korte tijd bewandel en ik wil ver weg blijven van het beeld dat ik hier al heel ver in ben. Ik vind het echter wel belangrijk om mijn eigen ervaring met mediteren te delen omdat ik graag zou zien dat iedereen de drempel om te beginnen als heel laag ervaart. Mediteren is voor mij stilte tijd voor mezelf maken, bewust zijn van wat ik voel, bewust zijn van mijn ademhaling, bewust zijn van mijn gedachten, ze laten stromen en weg laten vloeien. Ik houd het graag zo simpel mogelijk. In meer of mindere mate heb ik de afgelopen tijd diverse vormen geprobeerd en gemerkt dat het ook lekker is om af en toe af te wisselen. Soms doe ik een geleide meditatie zoals deze,  soms doe ik een adem en loslaat meditatie zoals de Quantum Light Breath meditatie van Jeru Kabbal (met dank aan Jan Bommerez voor de tip)meestal verstil ik gewoon. Volgens mij is het belangrijk om er zo eenvoudig mogelijk mee om te gaan, hoe meer poespas des te meer wordt het een ding en dat is volgens mij nou net niet de bedoeling.

Een betere wereld begint bij jezelf
Door meditatie wordt dit wel heel letterlijk in mijn beleving. Door te verstillen en te vertragen door te mediteren komen er vanzelf inzichten in wat we aan het doen zijn, met ons leven, met de wereld om ons heen, met onze planeet en zeker ook met hoe we de dingen organiseren. Dit is volgens mij een onherroepelijk proces en als je het ziet dan zie je het. Dan ervaar je het ruimteschip aarde, hoe mooi deze is, welke schoonheid de natuur heeft, hoe wonderschoon de balans is die er is, hoe enorm divers hij is maar ook hoe fragiel hij is en hoe zuinig we er op zouden moeten zijn, hoe belangrijk onze relaties met elkaar zijn, hoe ongelijk de verdeling nu is. Door te mediteren komt de natuurlijke maat en dus ook de menselijke maat weer terug, iets dat we in ons wetenschappelijke managementdenken zeker in onze westerse maatschappijen in mijn beleving veelal verloren zijn. Zo doen we stiekum toch weer een stukje retro.