het momentum voor een wereldwijde transformatie is aan het groeien…

Retoriek

Op de langste dag van het jaar was er dit jaar in Gasselte de dag van de retoriek.
Een mooie dag met fijne mensen op een historische plek en georganiseerd door een bijzonder mens. Nogmaals dank hiervoor Jan Vaessen!
Een zin vol in mijn ogen hele terechte bijvoegelijke naamwoorden, ik kan niet wachten op de 2012 versie van de dag.

Wereldverbeteraars

Als ik eens kijk naar de mensen die aanwezig waren in het prachtige eenvoudige kerkje van Gasselte dan komt er 1 woord bij mij op: wereldverbeteraars. Wereldverbeteraars die allemaal, al dan niet verbonden met elkaar, met een of meerdere projekten bezig zijn om Nederland of zelfs de wereld een klein beetje mooier te maken. Noor Bongers van Great Place to Live , Bregje Paulussen van Charter of Compassion , Martijn Aslander van tja van wat niet , Fanny Koerts van 7 Days of Inspiration , Sandra van Kolfschoten , Harriet Kollen de onderwijsvernieuwers en de lijst gaat nog door.

Dit is natuurlijk slechts het topje van de ijsberg en betreft slechts de mensen die daar op die dag aanwezig waren. Alleen al in Nederland zijn er talloze mensen en organisaties met het op hun manier verbeteren van de wereld bezig. Ik weet niet eens waar ik moet beginnen maar Iedereen elke dag plezier hoort daar zeker bij en nudge ook . Wat te denken van ecovrede , earthcleaner of van de dag van de dialoog . De lijst in Nederland is zelfs vrijwel eindeloos.

Raak

Sanne Roemen raakte in haar lezing van die dag echter voor mij een gevoelige snaar. Om van deze wereld een betere plek te maken zijn er echt veel mensen nodig die dit ook zien en willen. Het is wel een gezegd dat er voor een verandering in een land 5% van de bevolking nodig is. Voor Nederland zouden we dus ongeveer 800.000 mensen moeten hebben. Gaan we dat halen en kunnen we dat doen zonder ons zorgen te maken over ons eigen bestaan? Ik beschouw mezelf een kansdenker, maar af en toe komen de genen van mijn moeder boven en ga ik twijfelen. Twijfelen over de veranderingen die nodig zijn, twijfelen over de haalbaarheid, twijfelen aan mezelf, twijfelen aan de zin van van alles. Dus ook twijfelen of we die broodnodige 800.000 gaan halen.

Jan Bommerez

Dat was deze week, vannochtend kwam er een blogpost  van Jan Bommerez binnen via twitter. Een traan en een lach schreef ik op twitter, dat was wat deze blogpost bij mij opriep. Zijn blogpost paste precies binnen de uitersten van deze week zoals ik hem beleefde. De balans tussen hoop en vrees is soms zo fragiel. Het was voor mij nogal een bizarre week namelijk. De hoogtepunten van de dag van de retoriek, het zoveelste slechte nieuws voor mijn vader, het stopzetten van de reorganisatie van Syntens, kortom de term bewogen dekt de lading redelijk.

Transformatietijd

Tegelijkertijd zie ik, ervaar ik en voel ik dat we in een tijd zitten waarin er veel aan het veranderen is. Onder druk van technologie zoals sociale media, een groeiend bewustzijn (er is nog nooit een tijd geweest waarin we zo eenvoudig de beschikking hadden over zoveel kennis) en zoveel voorbeelden van het falen van huidige structuren, ervaar ik aan alle kanten dat de bestaande systemen onder druk staan. Verwarrend aan de ene kant en heerlijk aan de andere kant, alweer zo’n tegenstelling.

Een tijd dus van transformatie, transformatie van bestaande structuren , transformatie van denken, transformatie van mensen en zeker een tijd van transformatie van organisaties .

Het gebeurt al

De film die in de blogpost van Jan Bommerez stond deed voor mij de balans weer naar de hoop en de kansen uitslaan en laat op fascinerende wijze zien wat er aan het gebeuren is. Het bevestigt voor een deel wat ik zie, wat ik voel, wat ik ervaar. Als er in de wereld al meer dan 295.000 organisaties met het verbeteren van deze wereld bezig zijn dan moet het goedkomen met deze planeet. Als ik naar de kwestbare (YouTube – Brene Brown: The power of vulnerability ) kracht kijk van de mensen die dinsdag aanwezig waren dan gaat het goedkomen!

De wereldverbeteraar in mij heeft weer een een vertrouwensboost gekregen en als jij die ook wilt kijk dan maar eens naar het onderstaande filmpje.

Het is al aan het gebeuren!

Yes we can

Die 800.000 in Nederland? Peanuts!
Het momentum voor een wereldwijde transformatie is aan het groeien!