Groundhog Day
Wat een heerlijke film vond ik dat, Groundhog Day. Ik was als kind al fan van Bill Murray door Stripes en Ghost Busters en dan een film samen met Andie MacDowell, need I say more? 😉 

Voor de mensen die de film niet kennen vertel ik even kort de essentie. In de film wordt hoofdrolspeler Bill Murray, nadat hij door een sneeuwstorm vast komt te zitten in een dorpje en moet overnachten, de volgende morgen wakker op dezelfde dag als die hij de dag daarvoor heeft beleeft. Hij krijgt zo de kans om zichzelf te transformeren van een vervelende en nare man in iemand die om de mensen om hem heen geeft.

Enjoy…the mess?

Ik kan enorm genieten van het leven. Van een wandeling in de natuur tot een bloemetje of een vlinder, van een goed gesprek tot…. tot heel veel. Ook maak ik en ik durf te stellen wij met elkaar van datzelfde leven op deze planeet nog en enorm potje. In mijn beleving maakt veel slecht maar goedkoop en makkelijk te verkopen eten ons ziek, houdt de farmaceutische industrie ons ziek, maakt ons financiële systeem ons vaak onbewust slaven en is veel gericht op steeds meer consumeren. Dit gaat niet alleen ten koste van onszelf maar ook ten koste van vrij veel wat er op deze planeet aanwezig is, van dieren en planten tot grondstoffen en de lucht. Een snelle overgang van een frisse bergbeek en heldere lucht naar mijn flat in Velp, hoe fijn die en het leven in Nederland ook is maken het verschil in kwaliteit heel duidelijk. Valt wel mee? Kijk maar eens naar deze grafiek over hoe snel het gaat met de afname van grondstoffen met het huidige tempo waarin we leven.Grondstoffen die op gaan

Maakt niet uit wat je denkt
Voor veel mensen is er maar 1 leven en dat is het leven dat je nu hier leeft. Ik zit daar iets anders in en daarin ben ik niet de enige gelukkig. Ik wil je echter graag meenemen in een gedachte-experiment waarvoor het niet uitmaakt of je nou wel of niet in reïncarnatie gelooft.  De vraag die ik je zou willen stellen is de volgende: Wat als je je eigen achterkleinkind zou zijn?

Bill Murray krijgt in Groundhog day elke dag de kans zijn dag over te doen. De meesten van ons zullen door de lineaire ervaring van de tijd dit nooit meemaken, hoewel wij dit meer zouden kunnen doen dan we denken door in het nu te zijn. Maar wat nou als je weer terugkomt als je eigen achterkleinkind. Wat zou je dan anders doen? Hoe zou je het doen? Hoe zou jij de wereld nu achter willen laten? Wat voor toekomst zou jij willen zien? Wat voor toekomst zou jij in willen leven?

What makes me tick?

De mensen die mij volgen en een beetje kennen zien wat ik deel en wat mij bezig houdt. De reden dat ik blog, mijn intrinsieke motivatie voor sociale innovatie, mijn roep om bewustwording, mijn links naar meer esoterische en spirituele items. Ik zou namelijk graag willen leven in een wereld die in balans is. Een wereld zonder oorlog, waarin we gezond leven, waar geld eigenlijk niet eens meer hoeft te zijn en op zijn minst weer gewoon een middel is. Een wereld waarin we met respect omgaan met de natuur en onze medemens. Daarvoor werk ik aan mijn eigen balans op zo veel mogelijk manieren, werk ik aan mijn eigen bewustzijn, probeer ik gezond te leven, rijd ik nog helaas te veel auto, eet nauwelijks nog vlees (het lukt me nog niet helemaal), ben ik nog regelmatig geïrriteerd in het verkeer, heb ik mijn alcoholconsumptie genihilleerd, stop ik rommel die ik in het bos vind in mijn rugzak en gooi het thuis weg en zo nog wat dingen.

Innerlijke dialogen

In dit proces ontdek ik hoe ik mezelf voor de gek kan houden. De kleine innerlijke dialoogjes om dingen goed te praten bijvoorbeeld. Ik merk echter ook hoe je de energie, de sfeer, de stemming in een ruimte kunt proeven, hoe je een beetje kunt zien hoe het met mensen is achter de woorden. De afwisseling tussen voelen en geen woorden aan kunnen geven, mentale inzichten en voelen en wel woorden aan kunnen geven is regelmatig verwarrend maar leidt ook vaak weer tot mooie nieuwe gewaarwordingen. Hoe bewuster ik probeer te leven echter, hoe bewuster ik me ook wordt hoe alles met alles verbonden is. We zijn allang het punt van de grenzen van landen voorbij, we zijn voor mij ook al steeds meer de grens tussen ik en jij voorbij.  De bottomline is namelijk dat je hier niet alleen voor jezelf en zeker niet met jezelf leeft.

Hier en nu
De crux voor mij zit in het nu want in het nu zijn wij met elkaar in staat om die toekomst te realiseren. Door die gewenste toekomst ons in het nu eigen te maken zal ons handelen veranderen en daarmee diezelfde toekomst. Net zoals Bill Murray elke dag opnieuw kon spelen met nieuw gedrag en kon zien wat het effect van zijn handelen was, zo hebben wij elke dag in al ons handelen de keuze om voor een betere toekomst te kiezen. Kies je mee?